Processor
Intel Core i3/i5/i7/i9 CPU:er i generation 14 "Raptor Lake Refresh" är byggda med två olika typer av kärnor P-kärnor för hög prestanda och E-kärnor för effektiv strömförbrukning. De har stor L3 cache och rejält spann turbo boost och kan klockas upp till 6.0GHz. P-kärnor har hyperthreading vilket E-kärnorna saknar. De har även inbyggd grafik som kan driva upp till fyra bildskärmar samtidigt. Hur mycket total prestanda man kan få ut bestäms av CPU:n TDP värde för max kontinuerlig effektförbrukning.
Internminne
Maskinen använder DDR5 obuffrat ECC minne i två minneskanaler, max 32GB stora moduler.
NVMe M.2 Disk
M.2 är en kortplats som tar ett 22mm brett kort med en SSD disk ansluten till PCIe bussen.
En PCI-express ansluten SSD slipper de flaskhalsar som SATA & SAS ger. Svarstiden och maximal överföringshastighet blir klart bättre då PCIe är en snabbare anslutning, NVMe protokollet är dessutom skapat för flash och inte för roterande diskar.
För att kunna boota på en NVMe SSD måste man ställa om BIOS till endast UEFI boot och skapa GPT partitioner på diskarna. Man kan även behöva en extra drivrutin till PCIe SSD:n för det operativsystem man skall installera.
80mm långa diskar visas för alla maskiner:
Samsung 980 Client/consumer disk med TLC V-NAND flash och PCIe 3.0 anslutning (0.3DWPD).
Samsung 990 PRO Snabb Client/consumer disk med TLC V-NAND flash och PCIe 4.0 anslutning (0.5DWPD).
Optane P1600X Sista modellen av Intels Optane, låg latency lite utrymme och inte vidare imponerande endurance jämfört med tidigare Optane diskar. (6DWPD).
110mm långa diskar visas bara i maskiner som har plats för dem:
Samsung PM9A3 Serverdisk avsedd för läsintensiva tillämpningar, PCIe 4.0 TLC V-NAND 1.3DWPD endurance.
Intel Optane P4801X Serverdiskar avsedda för extremt skrivintensiv och prestandaberoende last 60DWPD
12Gbit/s SAS3 RAID kort
SAS kort finns antingen som en HBA där operativet ser varje enskild disk eller som ett RAID kort där operativet ser hela diskvolymer bestående av flera diskar. För filsystem som själva sköter lagringen som ZFS och Windows Storage Spaces är en HBA lämpligast.
För RAID kort finns Möjlighet att välja till CacheVault modul för att kunna använda skrivcache på kortet på ett säkert sätt. Rekommenderas starkt till RAID5 & RAID6 som annars får väldigt långsamma skrivningar.
MegaRAID: LSI numera Broadcoms RAID kort, finns utan cache minne för RAID1 & RAID0 samt med cache minne som även klarar RAID5 & RAID6. Drivrutiner finns till nästan allting, även VMWare.
- MegaRAID 9361 äldre kort som nu finns till attraktiva priser, helt ok prestanda för att RAIDa ihop HDD eller några få SSD:er
- MegaRAID 9500-serien är aktuell modell med stöd för SATA/SAS/NVMe diskar, snabbare processor och mer minne samt stödjer även PCIe 4.0 Korten har bara UEFI stöd och även nya Slimline SASx8 kontakter. Går inte att konfa via legacy BIOS utan kräver att man slår på UEFI stöd för kortet som sedan konfas innifrån datorns BIOS setup.
- MegaRAID 9600-serien är allra senaste modellserien med stöd för 24G SAS och även SATA & NVMe diskar, ännu snabbare processor och mer minne, PCIe 4.0 Nytt är snabbare tid före rebuild och högre iops än 9500 serien. Finns även en modell med x16 PCIe kontakt för den som behöver mycket bandbredd. Korten har som alla nya modeller bara UEFI stöd och Slimline SASx8 kontakter. Kräver dessutom ny variant av MegaRAID drivisen, får laddas hem från Broadcom och installeras separat på FreeeBSD.
4 eller 8 interna portar?
-
För att ansluta diskarna på fronten behövs bara 4 SAS portar, expandern i bakplanet fixar så alla diskarna delar på all tillgänglig bandbredd. För 36-disk chassit med två bakplan vill man oftast ha ett kort med 8 interna portar. (Det går att seriekoppla bakplanen så man klarar sig med ett 4-port kort men prestandan kommer bli lidande)
- Vill man ansluta fler diskar till raid kortet behövs fler portar, ex om man utrustar chassit med hållare för extra diskar och även vill ha dessa på raid kortet. Ex två OS diskar på baksidan eller två CacheCade SSD:er som man vill skall ha full bandbredd och inte dela med lagringsdiskarna.
SATA Hårddiskar 3.5"
3.5" SATA hårddiskar finns i några varianter:
- Desktop diskar som är billiga och avsedda för lättare last och små installationer. De kan ha problem med vibrationer i racket och rekomenderas inte till lagringslådor.
Exempel på diskar: Seagate Barracuda 7200/Desktop HDD, WD Black
- NAS diskar som är billiga och avsedda för små system. De har väldigt primitiv teknik för att hantera vibrationer vilket gör att de bara är speccade för system med 1-5 diskar. De roterar ofta långsammare än övriga för att spara energi och inte avge så mycket värme.
Exempel på diskar: WD Red
- Enterprise diskar, avsedda att ha längre livslängd och att bättre kunna hantera vibrationer. De är bättre testade från fabrik och med en firmware som är anpassad för RAID kort. Detta gör att de blir stabilare.
Diskar över 10TB är fyllda med helium, vilket gör att de blir svalare
Exempel på diskar: Seagate Exos (tidigare Enterprise Capacity) , WD Ultrastar DC
SAS hårddiskar 3.5"
Diskar med SAS kontakt är avsedda för enterprise bruk med kontinuerlig tung last. SAS är mer avancerat än SATA och snabbare i maskiner med många diskar, för 3.5" finns idag bara diskar avsedda för lagring.
Seagate har Enterprise Capacity serien (tidigare Constellation) och HGST har sina diskar fyllda med helium vilket gör att det går att öka kapaciteten mer än med luft och att rotationsmotståndet minskar vilket ger lägre strömförbrukning.
SAS diskar kräver att du har en SAS kontroller i maskinen.
Hållare för extra 2.5" diskar. (Ej i 3.5" platser)
Chassina kan utrustas med hållare för 2.5" diskar på lite olika ställen. Alla kan ta två 2.5" hot-swap på baksidan. Dessa kopplas normalt till SATA portarna på moderkortet men det går även att koppla dem till raid kort.
- 12-disk 2U kan bara utrustas med hållare för 2st 2.5" hot-swap diskar på baksidan av chassit.
- 16-disk 3U kan utrustas med hållare för 2x hot-swap bak och två fast monterade 2.5" diskar ovanför 3.5" diskarna på fronten.
- 24-disk 4U kan utrustas med hållare för 2x hot-swap bak och två fast monterade 2.5" diskar inne i chassit.
- 36-disk 4U kan utrustas med med hållare för 2x hot-swap bak och interna hållare för 4st 2.5" diskar, dessa sitter i nedre avdelningen av chassit under moderkortet och är bökiga att byta om det behövs.
Det går bra att skriva som meddelande i kundvagnen hur du vill att vi skall koppla in diskarna.
SATA Hårddiskar/SSD 2.5" (Välj hållare ovan)
2.5" SATA diskar i flera varianter:
- HDD NAS disk, billiga ofta inte så snabba men avsedda att kunna vara i maskiner med mer än en disk
Exempel på diskar: WD Red
- HDD Enterprise diskar, avsedda att ha längre livslängd och att bättre kunna hantera ex. vibrationer. De är bättre testade från fabrik och med en firmware som är anpassad för RAID kort. Detta gör att de blir stabilare.
Exempel på diskar: Seagate Enterprise Capacity
- Desktop SSD, byggda för väldigt läsintensiv last,och lägsta pris. saknar dataskydd
Exempel på diskar: Samsung 870 Evo
- Enterprise SSD, läsintensiv last, bättre flash än desktop SSD, overprovisioning och crash protection är standard på dessa. Hållbarheten på flashen är omkring en omskrivning av hela ytan/dag i 5år, detta benämns DWPD.
Exempel på diskar: Samsung PM883/893, Intel
- Enterprise SSD, medelintensiv last, betydligt bättre flash än föregående eller mer overprovisioning, naturligtvis är crash protection standard. Tål att man skriver hela disken ca 3 gånger om dagen i 5år.
Exempel på diskar: Samsung PM897
Extra nätverkskort
Extra nätverkskort ifall de som finns i maskinen inte är tillräckligt. Vilken anslutning som är lämplig beror på vilken switch maskinen skall anslutas till.
- Koppar RJ45 "vanlig nätverkskontakt" Stödjer 1GbE 100m eller 10GbE (10GbaseT) 30m
- SFP+ - 10GbE modulplats för antingen fiberoptik GBIC eller direkt attach DA "TwinAux" kabel 0.5 - 7m lång
- QSFP - 40GbE modulplats, går ofta att dela upp i 4st 10GbE
- SFP28 - 25GbE modulplats även bakåtkompatibel med 10GbE SFP+
- QSFP28 - 50GbE eller 100GbE går att dela upp i 2 eller 4x25GbE
- QSFP56 - 200GbE
Olika fabrikat och generationer/modeller av nätkort.
- Gigabit i210 Intels value GbE serveradapter
- Gigabit i350 Intels performance serveradapter med offloadstöd för virtualisering
- 10GbE X540/X550 Intels första och andra generation av 10GbE NIC X540 = 82599ES
- 10GbE/40GbE X710 Intels förra generation 10/40G nätkort släppta samtidigt som Xeon Scalable
- 25GbE/100GbE E810Intels senaste generation nätkort med PCIe 4.0 buss och RoCEv2 samt iWARP
- Supermicro har OEM varianter av andra tillverkares kort, kostar ofta mindre och är inte så petiga med att ha en supportad GBIC/DA-kabel som märkeskorten är.
- Mellanox Numera Nvidia, Israelisk-Amerikansk tillverkare av högprestanda nätkort & switchar.
- Broadcom En av världens största tillverkare av näverkschippar och RAID kort.
Kortrails
Rails för 2, 3 och 4U chassin som går att göra kortare än de vanliga standardrailsen som följer med.
Längd för kortrailsen är 48.3 till 67,5cm
De som följer med som standard är 67,5 till 92,5cm.